Radek Machnica

Założyciel Fundacji

Współzałożyciel, główny fundator i Prezes Fundacji „ALEKlasa”, ale przede wszystkim tata 11-letniego Mateusza z Zespołem Aspergera (spektrum autyzmu).

Współorganizator konferencji dla rodziców dzieci z ZA, w tym dwóch międzynarodowych z udziałem prof. Tony-ego Attwood’a oraz dr Temple Grandin.
Z wykształcenia informatyk, z zawodu konsultant do spraw wdrażania nowych technologii w biznesie.
Ponadto certyfikowany Mediator Polskiego Centrum Mediacji.

W fundacji współprowadzi grupę wsparcia dla ojców dzieci w spektrum autyzmu, konsultacje rodzicielskie, a także szkolenia i wykłady.

mat i ja

Izabela Hnidziuk-Machnica

Założycielka Fundacji

Współzałożycielka i Dyrektor Zarządzająca Fundacji „ALEKlasa”, ale przede wszystkim mama 11-letniego Mateusza z Zespołem Aspergera
(spektrum autyzmu).
Certyfikowana konsultant kryzysowa.

Organizatorka konferencji dla rodziców dzieci z ZA, w tym dwóch międzynarodowych z udziałem prof. Tony-ego Attwood’a oraz dr Temple Grandin.
Prowadząca warsztaty, szkolenia dla rodziców i specjalistów, założycielka internetowej grupy wsparcia dla rodziców dzieci w spektrum autyzmu „Razem Zrozumiemy AS’y” oraz grupy dla nauczycieli, psychologów, terapeutów, psychiatrów „Specjaliści zrozumieją AS’y”, której celem jest wspieranie specjalistów w zrozumieniu specyfiki spektrum autyzmu.
Autorka bloga „Zrozumieć As’a”.
Autorka i prowadząca serię popularnych i niezwykle cenionych oraz szeroko udostępnianych programów p.t „Rozmowy w spektrum autyzmu”.

W fundacji współprowadzi grupy wsparcia, konsultacje rodzicielskie oraz prowadzi szkolenia i wykłady.

Maciek Skura

Jestem:
– tatą dwóch synów 13lat AS-a i 9lat
– szczęśliwym mężem swojej żony Dominiki
– zwolennikiem zmian w systemie edukacji (bliska jest mi filozofia Marii Montessori)
– przeciwnikiem szkolnych prac domowych (w minimalnej ilości do przyjęcia)

Byłem:
– członkiem Społecznego Komitetu Doradczego (SKD), działającego w ramach projektu systemowego „Szkoła Współpracy. Uczniowie i rodzice kapitałem społecznym nowoczesnej szkoły” w latach 2014-2015 przy Ministerstwie Edukacji Narodowej.
Nieustająco wspieram:
– swoje dzieci i rodzinę
– Rady Rodziców w placówkach oświatowych
– rodziców dzieci z różnymi deficytami w placówkach oświatowych
Działam :
– w różnych stowarzyszeniach i fundacjach.
– w grupie na FB którą współprowadzę wraz z Beatą Chrzanowską – Pietraszuk
www.facebook.com/groups/ADHDZespolAspergeraPoszukujacyrodzice

Maciek jest jednym z filarów fundacji.
Jego ogromna wiedza i kompetencje czynią go bez wątpienia ekspertem „od spraw trudnych i najtrudniejszych”.

ewa furgał_tn320x240

Ewa Furgał

Członek zespołu

Autorka bloga „Dziewczyna w spektrum” i innowacji społecznej dla niepracujących dziewczyn z zespołem Aspergera „ZAwodowe ZAprzyjaźnianie się”.
Edukatorka antydyskryminacyjna, prowadziła szkolenia m.in. z zarządzania różnorodnością w firmach.
Ukończyła Szkołę Trenerów STOP i szkolenie trenerskie „Zarządzanie Firmą Równych Szans”.  Pracuje w Fundacji Przestrzeń Kobiet.
Diagnozę ZA otrzymała w wieku 36 lat.

Ewa Furgał współpracuje z fundacją jako ekspertka w temacie aktywizacji zawodowej osób w spektrum oraz wyrównywania szans.
Ponadto, wraz z innymi specjalistami fundacji, przygotowuje cykl szkoleń dla firm w temacie dorosłych osób w spektrum na rynku pracy i współtworzy autorski program włączający pracodawców w aktywizację zawodową osób w spektrum.

marta3_tn320x240

Marta Iwanowska-Polkowska

Członek zespołu

Psycholożka, trenerka, coach’yca – mama dwóch chłopców, w tym jednego AS’a i żona.
Od ponad 15 lat zajmuje się wspieraniem rozwoju innych i w biznesie i w życiu prywatnym.
Prowadzi procesy indywidualne i warsztaty rozwojowe dotykające takich tematów jak odwaga, zaufanie, autentyczności, „bycie ludzkim w pracy” czy #nażyć.

Jej główne „narzędzia pracy” z innymi to refleksja, uważność, poznanie, szacunek i docenianie, zmiana perspektywy, ale też poczucie humoru i zachwyt.
Prywatnie jest mamą dwóch wyjątkowych chłopców i żoną wyjątkowego męża.
Prowadzi autorskie warsztaty „JA Rodzic AS’a” dedykowane rodzicom dzieci z spektrum, którzy chcą skupić się na swoim rozwoju osobistym, na swoich emocjach, na swoich postawach w relacji z dziećmi, ale nie tylko.
Oswaja z nimi najtrudniejsze tematy przechodząc różne drogi –  od wstydu do odwagi; od poczucia zagubienia do poczucia mocy; od smutku do radości i zachwytu.
Marta wraz z Ewą Furgał współpracuje z fundacją jako ekspert w temacie aktywizacji zawodowej osób w spektrum.
Wraz z innymi specjalistami fundacji, przygotowuje cykl szkoleń dla firm w temacie dorosłych osób w spektrum na rynku pracy i współtworzy autorski program włączający pracodawców w aktywizację zawodową osób w spektrum.

Beata Chrzanowska-Pietraszuk

Członek zespołu

Beata to bez wątpienia niekwestionowany autorytet nie tylko dla rodziców, ale również dla nauczycieli i innych specjalistów.
Jest pedagogiem specjalnym, psychologiem, psychoterapeutą dzieci i rodzin.
Od wielu lat prowadzi szkolenia dla rodziców, psychologów i nauczycieli z zakresu umiejętności wychowawczych.

Pomaga rodzicom rozumieć swoje dzieci i budować z nimi satysfakcjonujące relacje, w oparciu o szacunek, zrozumienie i sensowne wymagania.
Pracuje z dziećmi z trudnościami rozwojowymi i ukrytymi niepełnosprawnościami, zwłaszcza z dziećmi nadpobudliwymi, dziećmi z Zespołem Aspergera oraz z ich rodzicami. Jest autorką programu terapeutycznego dla dzieci nadpobudliwych „Polubić ADHD” w którym wzięło udział ponad 200 rodzin.
Prowadzi terapię dzieci i młodzieży oraz terapię rodzinną, a także psychoterapię dorosłych. Od 6 lat prowadzi grupę wsparcia dla rodziców dzieci, które maja orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego ( UdR – Uniwersytet dla Rodziców ).
Założycielka internetowej grupy wsparcia dla rodziców
www.facebook.com/groups/ADHDZespolAspergeraPoszukujacyrodzice

Autorka książek: „Oswoić ADHD”, „Nasz sposób na nieporządki, „ Nie musimy mieć wszystkiego” oraz poradników „Nie chcę, nie mogę, nie będę…”, „Mama i Tata rozmawiają”, oraz „Rozmowy o wychowaniu”.
Beata dołączyła do naszego zespołu jako ekspertka do spraw rozwoju i terapii dzieci, a także interwencji w nagłych sytuacjach kryzysowych w rodzinie.

Krzysztof Tokarski

Członek zespołu

Krzysztof to psycholog, wykładowca, autor bloga „Asperger i życie z zespołem Aspergera„, wyjątkowy tata dwóch wyjątkowych chłopców.
Zespół Aspergera zdiagnozowano u niego w wieku 32 lat, a u jego starszego syna w wieku 4 lat.
Krzysztof prowadzi szkolenia i porady terapeutyczne dla osób związanych z ZA: rodziców, nauczycieli oraz samych Asów.

Jest też trenerem – w szkołach i przedszkolach w Polsce północnej prowadzi szkolenia w zakresie wykorzystania potencjału dzieci z ZA, a także komunikacji z nimi i radzenia sobie w sytuacjach problemowych.
Krzysztof jest związany z naszą fundacją od samego początku, nawet gdy nie było jej jeszcze w planach!
Dołączył do naszego zespołu jako ekspert ds. szkolenia nauczycieli i specjalistów oraz szkoleń dla rodziców, między innymi w temacie seksualności osób w spektrum.

marek1_tn320x240

Marek Stankiewicz

Członek zespołu

Marek to niezwykła osoba, dorosły w spektrum (samorzecznik), nauczyciel, fotograf.
Piekielnie inteligentny, nad wyraz przenikliwy i spostrzegawczy, otwarty na inne perspektywy, a więc tym samym chętnie dopuszczający inny punkt widzenia, zakładając tym samym, że nie tylko jedna strona ma zawsze rację.

To za co szczególnie cenimy Marka to sposób w jaki odsłania siebie i swoje trudne czasem doświadczenia, bo wie, że tylko w ten sposób jest w stanie jak najlepiej pomóc rodzicom dzieci w spektrum.

A co sam Marek mówi o sobie?
„Co mogę o sobie powiedzieć?
Najkrócej: Biolog terenowy z powołania, fotograf z pasji życiowej i Aspi – mam zespół Aspergera, ASD, „jestem w spektrum autyzmu”, jakkolwiek to zwać.
Przez fotografię staram się pokazać ludziom jak widzę i dobieram świat.
Od pewnego czasu zajmuję się również pomaganiem osobom z autyzmem (między innymi pracuję w szkole dla dzieci z ASD), i jestem autorem bloga „Photography and Asperger”.
Marek dołączył do naszego zespołu jako ekspert w dziedzinie badań w zakresie edukacji oraz wpływie pasji na rozwój dzieci i młodzieży w spektrum.

Edyta Leszczyńska

Członek zespołu

O sobie: „Prywatnie jestem żoną i mamą dwóch jakże różnych i wspaniałych Asów i to właśnie ten fakt skłonił mnie do rozwoju zakresu swojej pracy.
To, czego uczę się od moich dzieci i mojej rodziny przekazuję dalej.
Od jakiegoś czasu wspieram również rodziców i nauczycieli w przedszkolach integracyjnych w pracy z dziećmi ze spektrum autyzmu.

Z wykształcenia i pasji jestem psycholożką i terapeutką.
Oprócz tego także filozofką i pedagogiem.
W swojej codziennej pracy zajmuję się udzielaniem wsparcia osobom znajdującym się w trudnej sytuacji życiowej, doświadczającym nadmiernego stresu, traumy, lęku, niepokoju, smutku, problemów rodzinnych, wychowawczych, w relacji z partnerem i wielu innych. Pomagam osobom cierpiącym na depresję, zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, zaburzenia osobowości i inne.”
Edyta dołączyła do naszego zespołu jako ekspert w dziedzinie terapii i pracy z rodzicami dzieci w spektrum oraz interwencji w nagłych sytuacjach kryzysowych w rodzinie.

Maja Wyborska

Członek zespołu

Jest mamą dwójki dzieci, w tym dziecka z ZA, a jednocześnie jest trenerem empatycznej komunikacji, coachem i mediatorem.
Wspiera rodziców w pracy nad ich relacją z dzieckiem, prowadzi warsztaty i spotkania o efektywnej i empatycznej komunikacji, wspiera kobiety w rozwoju i podejmowaniu zmian w życiu oraz pary w poszukiwaniu wspólnego języka.

Maja dołączyła do naszego zespołu jako ekspert empatycznej komunikacji (NVC – Porozumienie bez Przemocy), by swoją wiedzą i doświadczeniem wspierać rodziców dzieci w spektrum i nauczycieli.

dorota gabinet

Dorota Grabiec

Członek zespołu

Dorota jest dyrektorem LIX Liceum Ogólnokształcącego Mistrzostwa Sportowego z internatem w Warszawie, ale przede wszystkim jest mamą 18 letniego ASA oraz zadziornego, ale niezwykle empatycznego 7-latka (NT).

Ponadto jak sama mówi, również opiekunka 2 psów, 2 kotów, rybek i mrówek.
Niedawno ukończyła studia podyplomowe z Prawa Pracy.
Z wykształcenia jest magistrem wychowania fizycznego, nauczycielem dyplomowanym z ponad 20 letnim stażem pracy pedagogicznej.
Można powiedzieć, że Dorota to kobieta o niespożytej wręcz energii i pasji, otwarta, kochająca sport i pracę z młodzieżą.
Dorota jako dyrektor szkoły powszechnej, ale także mama nastoletniego dziecka z Zespołem Aspergera, patrzy na kwestię szkoły i edukacji z dwóch perspektyw.
Dorota dołączyła do naszego zespołu jako ekspert od prawa oświatowego, w szczególności w zakresie realizacji zapisów w orzeczeniu o potrzebie kształcenia specjalnego.

Joanna Dryjańska

Członek zespołu
Mama trójki nastolatków, w tym z ZA oraz autyzmem i niepełnosprawnością intelektualną.
Trenerka grup wsparcia dla rodziców.
Od kilku lat prowadzi i współprowadzi wykłady i autorskie szkolenia dla nauczycieli i specjalistów z zakresu współpracy z rodzinami dzieci w spektrum autyzmu oraz warsztaty i konsultacje indywidualne dla rodziców i opiekunów.
Współpracowała z Fundacją Wsparcie na Starcie, jest współautorką poradnika „Uczeń z zespołem Aspergera w szkole ogólnodostępnej” wydanego przez ORE, artykułu pod przewrotnym tytułem „Jak na równych zasadach wychowywać rodzeństwo dzieci z niepełnosprawnością” oraz innych publikacji.
Aby nie zwariować w trudnej codzienności, praktykuje i propaguje Uważną Fotografię – stworzoną na własny użytek metodę na bazie Mindfulness.
1606164582299_tn

Dominika Działek

Członek zespołu

Prywatnie, jestem mamą dwóch wspaniałych chłopców w wieku 8 i 13 lat z Zespołem Aspergera.

W poszukiwaniu rozwiązań oraz zrozumieniu źródła spotykanych trudności w funkcjonowaniu osób ze spektrum autyzmu zaczęłam:

– eksplorować fascynujący świat psychologii,
– odkrywać, jak działa mózg, poznałam podejście Self Reg,
– komunikować się w oparciu na relacji poprzez NVC czyli porozumienie bez przemocy,
– komunikować się i wspierać naukę moich dzieci rysując, (z pomocą przyszła mi metoda myślenia wizualnego, czyli Sketchnoting),
– studiować pedagogikę na WSP im. Janusza Korczaka.

W wirtualnym świecie Facebooka jestem moderatorką dwóch grup:

„ADHD, Zespół Aspergera – wymagające dzieci, poszukujący rodzice”,

Misja fundacji jest dla mnie niezwykle ważna, ponieważ oprócz dzieci z trudnościami, opiekuje się ich rodzinami, wspieram organizację konferencji, prowadzę szkolenia oraz konsultacje rodzicielskie.