GRUPA WSPARCIA DLA MAM dzieci z Zespołem Aspergera.
bezpłatna i płatna, ON-LINE

Prowadzenie:

Izabela Hnidziuk-Machnica
(współzałożycielka Fundacji Aleklasa, mama 10-letniego Mateusz z Zespołem Aspergera)

Katarzyna Borowiec-Mańkowska
(psycholog, mama dziewczynki w spektrum autyzmu)

Dominika Działek
(mama dwóch chłopaków 8 i 13(ZA) lat, Fundacja Aleklasa)

Bycie mamą dziecka w spektrum autyzmu to wspaniała i pasjonująca przygoda lub trudna i wyboista droga – wszystko zależy od tego jak na tą naszą drogę spojrzymy. Nasza perspektywa na spektrum autyzmu zależy też od tego czy czujemy i otrzymujemy wsparcie, a może jesteśmy zagubione i w poczuciu bezradności?
Ta grupa dla mam jest właśnie po to, by pokazać, że gdy tylko otrzymamy choć odrobinę pomocy, nasze postrzeganie spektrum autyzmu naprawdę może ulec zmianie.
Skupimy się na tym, jak ważne jest budowanie relacji z dzieckiem i dlaczego ma to tak ogromny wpływ na jego rozwój, poczucie własnej wartości oraz budowanie samoświadomości.
Pokażemy, że można czerpać ogromną radość z wyjątkowego rodzicielstwa i być dumną mamą dziecka w spektrum autyzmu.
Najważniejsze to przede wszystkim dostrzec dziecko, nie „dziecko z ZA” i starać się by ograniczenia naszych dzieci nie przysłoniły ich nieskończonych możliwości!
Jednak to czy uda nam się to zauważyć zależy tylko i wyłącznie od nas, dorosłych.
Nie skupiajmy się na tym czego nasze dzieci nie potrafią, nie miejmy z tego powodu poczucia rodzicielskiej straty i rozczarowania!
Na pewno w każdym naszym dziecku jest coś w czym możemy je dopingować, zachęcać do działania, na czym możemy budować relację, tworzyć więź i tak po prostu czerpać z niej ogromną radość!
Będzie też o dbaniu o relacje w związku i pamiętaniu, że oprócz bycia rodzicami, jesteśmy partnerami.

Udział bezpłatny, ale obowiązują zapisy!
Liczba miejsc ograniczona!
Decyduje kolejność zgłoszeń!
Zapisy TYLKO przez formularz na dole strony.
Spotkanie będzie się odbywało poprzez komunikator ZOOM.

UWAGA!
Osoby, które się zapiszą i nie nie wezmą udziału, bez zgłoszenia swojej nieobecności na minimum 24 godziny przed rozpoczęciem wydarzenia, nie będą mogły w przyszłości skorzystać z bezpłatnych wydarzeń organizowanych przez Fundację Aleklasa.
Jeśli nie możesz skorzystać – daj szansę innym!
Dziękujemy.