slider-photo1
Poznaj nas i zobacz jak pomagamy
dzieciom i ich rodzinom

Pomoc dla dzieci ze spektrum autyzmu – Fundacja AleKlasa

Wychodzimy z założenia, że fundacja to przede wszystkim ludzie myślący o innych osobach. Dlatego też naszym podstawowym zadaniem jest pomoc dla dzieci z autyzmem, chorych oraz niepełnosprawnych, a także wsparcie osób dorosłych i ich rodzin. Z własnego doświadczenia wiemy doskonale, jak trudna jest do przejścia droga począwszy od usłyszenia diagnozy przez jej akceptację aż po “normalne” funkcjonowanie. Rozumiemy wszystkie przytrafiające się problemy oraz emocje z nimi związane, gdyż są one częścią naszych pociech, a tym samym częścią także nas samych.

Stąd też powstała nasza fundacja. Autyzm nie jest przeszkodą nie do pokonania, ale wiele zależy od otaczającej rzeczywistości. Wystarczy nieco otwartego umysłu, trochę pracy, a dzieci z Zespołem Aspergera pokażą pełnie swoich możliwości. Dlatego też ALEKlasa pragnie wspierać edukację, a także rozwój takich osób. W tym celu w Warszawie prowadzimy szkolenia, warsztaty i konferencje mające uświadomić ludziom, że spektrum tej choroby nie musi oznaczać “końca drogi”, ale dopiero jej piękny początek.