O fundacji

Fundacja ALEKlasa powstała z myślą o dzieciach z Zespołem Aspergera oraz ich rodzinach.
Nie negujemy faktu, że ZA jest niepełnosprawnością, staramy się jednak do niej podchodzić pełni optymizmu, traktując jako dodatkowy atut, czy jak to ostatnio lubimy mawiać, „As w rękawie”.
Jednak co to tak właściwie znaczy? Zdajemy sobie sprawę,  że wraz z diagnozą otrzymujemy w pakiecie „mocne i słabe” strony dziecka, bardzo radosne, ale i te dramatyczne chwile, brak akceptacji ze strony rówieśników, ale też i wspaniałe przyjaźnie. Zespół Aspergera nie różni się zatem niczym od neurotypowego świata, gdzie wszystko ma swoje jasne i ciemne strony. Mamy jednak świadomość,  że barwy Zespołu Aspergera są zdecydowanie bardziej wyraziste.

Fundację stworzyliśmy my, rodzice wspaniałego 8-letniego Mateusza z ZA, dlatego doskonale znamy problemy, emocje, smutki, radości, wątpliwości czy zmagania rodzin z Zespołem Aspergera. Natomiast wiemy też, że może być bardzo fajnie, pozytywnie, w poczuciu miłości i szacunku dla inności dziecka. Asy potrafią być wymagające, to prawda, jednak z taką samą intensywnością potrafią kochać i okazywać uczucia.

Jako rodzice dziecka ze szczególnymi wymaganiami wiele razy przekonaliśmy się, że jedynie przy odrobinie dobrej woli ze strony „reszty świata”, nasze dzieci są w stanie osiągnąć dosłownie wszystko! Niestety często ten „cały świat”, szkoły, czy rówieśnicy nie chcą, a być może nie potrafią, wesprzeć naszych Asów – dlatego też właśnie powstała nasza fundacja.

Fundacja ALEKlasa z założenia ma wspierać rozwój i edukację dzieci z Zespołem Asperegera. Chcemy dostrzegać to, czego nie widzą inni, rozbudzać w dzieciach ich pasje i talenty, zwyczajnie odkrywać ich ukryte moce! Aby to osiągnąć będziemy również pomagać przezwyciężyć ich trudności, wzmacniać wiarę w siebie i dopingować do działania. Wiemy jednak, że często, aby móc dostrzec potencjał dziecka, trzeba zaopiekować się jego rodziacmi. Niejednokrotnie diagnoza dla wielu jest czymś niezwykle trundym do zaakceptowania, rodzi wiele obaw o przyszłość, czy wręcz skłania do wycofania się i ucieczki. Fundacja ALEKlasa będzie też zatem wspierać rodziców w ich wyjątkowej drodze organizując warsztaty, grupy wsparacia czy konferencje. Nie zapomnimy też o „reszcie świata”, dlatego dużo energii poświęcimy na edukowanie nauczycieli, rówieśników, prowadząc warsztaty w szkołach dla kadry, rodziców i dzieci.

Marzy nam się, aby istniała ujednolicona „ścieżka reagowania” od momentu otrzymania diagnozy, po ukończenie szkoły średniej, a potem systemowe wsparcie w czasie procesu zdobywania kwalifikacji zawodowych. Ale to są marzenia i plany na potem.

Ponieważ jesteśmy nowopowstałą fundacją, zrodzoną jedynie z chęci pomocy dzieciom i rodzinom z Zespołem Aspergera, liczymy na Wasze wsparcie i pomoc na poczatku naszej fundacyjnej drogi. Dzięki prowadzonej przez nas internetowej grupie wsparcia „Razem Zrozumiemy Asy” przekonaliśmy się jak wielka siła drzemie w grupie i jak wiele dobrego możemy osiągnąć działając wspólnie. Mamy nadzieję, że teraz będzie podobnie i wspólnie będziemy tworzyć Fundację ALEKlasa!

Z góry dziękujemy za Wasze wsparcie!

Jeśli chcecie wesprzeć rozwój i eduakcję wyjątkowych Asów, zachęcamy do wpłat na konto naszej fundacji… z dopiskiem „Na cele statutowe Fundacji ALEKlasa”.