23 – 24.03.2019, Warszawa.

Jest to już czwarta organizowania przez nas konferencja dla rodziców.
Tym razem pragniemy skupić się na relacjach oraz na wpływie niepełnosprawności dziecka na związek rodziców.
Postaramy się odpowiedzieć na pytanie dlaczego trudniej jest utrzymać związek „z niepełnosprawnością dziecka w tle”, ale również czy zawsze wyjątkowe rodzicielstwo musi przysłaniać bliskość i intymność w związku.

Rodzice dzieci niepełnosprawnych, zarówno tych fizycznie, jak i intelektualnie czy emocjonalnie, doświadczają bardzo skrajnych emocji i uczuć, które często przekładają się również na ich relacje z partnerem, a w rezultacie na funkcjonowanie całej rodziny.

Wszystkie związki są na swój sposób trudne i skomplikowane, wymagają nakładu pracy i niezliczonej ilości kompromisów, jednak te z niepełnosprawnością dziecka w tle są na pewno o wiele bardziej złożone…
Niepełnosprawność czy choroba dziecka często wystawiają związek na bezwzględną próbę i są swojego rodzaju testem dla pary.
Zdarza się przecież, że dzieci wymagają stałej opieki rodziców od dnia narodzin, aż po ich dorosłość i właśnie z racji czasu jaki rodzice poświęcają opiece nad dzieckiem, czasu na związek pozostaje już niewiele….
Partnerzy powoli zaczynają się od siebie oddalać, skupiając całą swoją energię i siły na dziecku, zapominając jak ważna w tym wszystkim jest właśnie ich wzajemna relacja.
Dla dobra ich, ale i dziecka, po prostu – dla całej rodziny.

Takie związki często są obarczone wzajemnymi pretensjami, poczuciem winy, frustracją, smutkiem, a nawet wrogością.
Fakt, że nie potrafimy ze sobą rozmawiać i komunikować naszych potrzeb, tylko te frustracje i nieporozumienia potęguje.

Niestety pary często nie wiedzą gdzie szukać pomocy, jak walczyć o związek oraz jak rozmawiać z partnerem o swoich wątpliwościach, lękach, czy trudnych emocjach.

Zapraszamy pary, ale i w pojedynkę.. czasem obecność jednej z osób może być krokiem milowym dla związku.
Zapraszamy!

Szczegółowe informacje o konferencji:
www.fundacja-aleklasa.eu

Link do strony, na której można zakupić bilety:

www.rodzinazza.evenea.pl

Pamiętaj, że biletu nie można zwrócić.
W cenie biletu na niedzielną konferencję wliczona jest przerwa kawowa oraz obiad.
Jeśli okaże się, że nie możesz przyjechać, możesz go jedynie oddać komuś innemu.
Bilety na niedzielną konferencję nie zawierają uczestnictwa w sobotnich warsztatach.

PROGRAM KONFERENCJI:

24.03.2019 (NIEDZIELA)

8:30 – 10:00
„Pan i Pani są rodzicami – związek z ZA w tle”
Izabela Hnidziuk-Machnica, Radosław Machnica (Fundacja Aleklasa)

10:15 – 11:45
„Zbroje w związku. Co nas oddala od bliskości? A co może przybliżać?”

12:00 – 13:00 – obiad

13:00 – 14:30
„Dorosły z ZA w związku – fakty i mity o seksualności osób z Zespołem Aspergera”
Krzysztof Tokarski

14: 30 – 15:00 – przerwa kawowa

15:00 – 16:30
„I kto tu rządzi? ZA czy MY. O wpływie ZA dziecka na relację w związku rodziców”
Beata Chrzanowska-Pietraszuk

16: 30 – 18:00
GOŚĆ SPECJALNY
„DLACZEGO MĘŻCZYZNOM JEST TRUDNIEJ?
NA CZYM POLEGA PARADOKS STAWIANYCH IM OCZEKIWAŃ?

Czy w dzisiejszym świecie może być on postrzegany jako silny i męski, będąc równocześnie odważnym w okazywaniu swoich emocji, słabości i miłości?

Wykład o roli ojca i męża w życiu rodziny z niepełnosprawnością dziecka. Czy odwaga w byciu ojcem „wyjątkowego dziecka” umniejsza jego wartość jako „pełnowartościowego mężczyzny”? Czy kreowany od wieków stereotyp „głowy rodziny” kłóci się z bliskością, szczerością i emocjonalnością w związku i rodzicielstwie? Wyzwania z jakimi mierzą się ojcowie dzieci niepełnosprawnych oraz sposoby radzenia sobie z nimi, ale przede wszystkim próba odpowiedzi na pytanie jaka jest wartość związku i rodzicielstwa „z niepełnosprawnością dziecka w tle”. Perspektywa ojca niepełnosprawnego dziecka.

Zapraszamy i liczymy na waszą obecność! Robimy to przecież dla Was!
– warsztaty w sobotę (płatne oddzielnie)
– wykłady w niedzielę
– konsultacje z prelegentami
– serwis kawowy oraz obiad (w niedzielę)
– zniżki na produkty i usługi naszych partnerów
– opieka nad Asami w niedzielę 24.03.2019 (liczba miejsc ograniczona, będą obowiązywały zapisy! – w tej kwestii prosimy o kontakt na adres e-mail: biuro@fundacja-aleklasa.eu)

********************************************************************************

W SOBOTĘ ZAPRASZAMY NA DODATKOWE WARSZTATY DLA RODZICÓW (udział w warsztatach płatny oddzielnie):

23.03.2019 (SOBOTA)

09:00 – 11:00
„Praca – marzenie czy obciążenie dla osoby z ZA?”
Ewa Furgał

11:30 – 13:30
„Pasja jako metoda na życie czy przeżycie?”
Marek Stankiewicz

14:00 – 16:00
Edyta Leszczyńska

16:15 – 18:15
Komunikacja, czyli jak się dogadać i być szczęśliwym rodzicem w związku z ZA w tle”
Maja Wyborska

18:30 – 20:30
„Seksualność i trudny okres dojrzewania dzieci z Zespołem Aspergera”
Warsztat dla rodziców nastolatków, ale nie tylko.
Krzysztof Tokarski

Zapraszamy i liczymy na waszą obecność! Robimy to przecież dla Was!

– warsztaty w sobotę (płatne oddzielnie)
– wykłady w niedzielę
– konsultacje z prelegentami
– serwis kawowy oraz obiad (w niedzielę)
– zniżki na produkty i usługi naszych partnerów

Zaszufladkowano do kategorii Aktualności, Konferencje | Możliwość komentowania IV Konferencja i warsztaty „Rodzina z Zespołem Aspergera – rodzice, przyjaciele, partnerzy … i wrogowie? Związek z ZA w tle.” 23-24.03.2019 Warszawa została wyłączona

„Pasja jako metoda na życie i przeżycie”?
23.03.2019 sobota 11:30 – 13:30
Warsztat dla rodziców dzieci z Zespołem Aspergera
prowadzony przez Marka Stankiewicza.
O czym będziemy rozmawiać:
– czym jest pasja w życiu osób z ZA?
– jaką rolę pełni pasja w życiu osób ze spektrum?
– czym różni się to od ogółu?
– jakie problemy mogą wiązać się z pasjami i ich realizacją?
– kiedy i jak reagować?
– jak pasja może budować, ale i niszczyć „piramidę potrzeb”?
– jak pomagać swoim dzieciom w rozwoju ich pasji, a przy okazji w samorealizacji, czy znalezieniu pracy w przyszłości ?
Zaszufladkowano do kategorii Aktualności, Konferencje | Możliwość komentowania Nasi prelegenci IV Konferencji 2019 „Rodzina z Zespołem Aspergera – rodzice, przyjaciele, partnerzy … i wrogowie? Związek z ZA w tle.” – Marek Stankiewicz została wyłączona

„Zbroje w związku. Co nas oddala od bliskości? A co może przybliżać?”.
24.03.2019 niedziela 10:15 – 11:45
Przez ten temat jak zawsze cudownie, wrażliwie i z wyczuciem poprowadzi nas
Marta Iwanowska-Polkowska

Maski zakładamy, by udawać kogoś innego – ukryć kim jesteśmy.
Zbroję zakładamy, by chronić swoją wrażliwość – swoje emocje, niepewność, czy bezradność.

Zakładamy różne zbroje – od perfekcjonizmu, po obojętność, przez znieczulanie się i czarnowidztwo.
Zakładając je wierzymy, że stajemy się silniejsi.
Wierzymy, że tacy powinniśmy być jako rodzice dzieci z Zespołem Aspergera, dzieci z spectrum – silni, pewni siebie! Zawsze i wszędzie.

Tęsknimy za siłą … a tymczasem noszenie zbroi sprawia, że jesteśmy jeszcze bardziej przeciążeni, zmęczeni. Sił zaczyna brakować … Owe zbroje oddalają nas od tego czego potrzebujemy najbardziej – wsparcia, bliskości, pomocy.

A tymczasem, okazuje się, że gdy my zakładamy zbroje to z pewnością zakładają je też bliskie nam osoby – nasi partnerzy – nasze żony i nasi mężowie! Co więcej, gdy my jako rodzice zakładamy zbroje, uczymy nasze dzieci, że i one powinny być uzbrojone.

I?

I jesteśmy coraz bardziej pogubieni. I jesteśmy osamotnieni. I jesteśmy oddaleni od siebie samych i od innych. Uzbrojeni po nos, a może i po czubek głowy kipimy od emocji, do których nie chcemy i nie potrafimy się przyznać.
A jednocześnie chcemy być w związku, budować więź, zaufanie i korzystać ze wsparcia …
Pojawia się więc pytanie „Jak żyć?”?
Jak zdjąć zbroje i zbudować, czy odbudować relacje?

O zbrojach właśnie – ich zakładaniu i zdejmowaniu – o tym jakie są i skąd się biorą – będzie wykład na który chcę Was zaprosić.
Podzielę się w nim przede wszystkim moim doświadczeniem w pracy z Klientami, a także wynikami badań jakie na temat wrażliwości prowadzi badaczka Brene Brown, z której czerpię.
Wesprę się też moim osobistym doświadczeniem w zdejmowaniu swojej zbroi w związku, który trwa już 20 lat.

Zapraszam serdecznie!
Marta Iwanowska-Polkowska

Od ponad 15 lat zajmuję się wspieraniem rozwoju innych i w biznesie i w życiu prywatnym. Prowadzę procesy indywidualne i warsztaty rozwojowe dotykające takich tematów jak odwaga, zaufanie, autentyczność, „bycie ludzkim w pracy” czy #nażyć.
Moje główne „narzędzia pracy” z innymi to refleksja, uważność, poznanie, szacunek i docenianie, zmiana perspektywy, ale też poczucie humoru i zachwyt.
Prywatnie jestem mamą dwóch wyjątkowych chłopców i żoną wyjątkowego męża. Prowadzę autorskie warsztaty „JA Rodzic AS’a” dedykowane rodzicom dzieci z spektrum, którzy chcą skupić się na swoim rozwoju osobistym, na swoich emocjach, na swoich postawach w relacji z dziećmi, ale nie tylko.
Oswajam z nimi najtrudniejsze tematy przechodząc różne drogi – od wstydu do odwagi; od poczucia zagubienia do poczucia mocy; od smutku do radości i zachwytu.
Lubię ludzi, naturę, książki i śmiech.
Pamiętam, żeby się #nażyć!

Zaszufladkowano do kategorii Aktualności, Konferencje | Możliwość komentowania Nasi prelegenci IV Konferencji 2019 „Rodzina z Zespołem Aspergera – rodzice, przyjaciele, partnerzy … i wrogowie? Związek z ZA w tle.” – Marta Iwanowska-Polkowska została wyłączona

10 stycznia ruszamy ze sprzedażą biletów na marcową IV Konferencję 2019 !

Sprzedaż biletów na niedzielną konferencję oraz sobotnie warsztaty ruszy 10 stycznia!

Marcowa konferencja odbędzie się ponownie w Warsaw Plaza Hotel .
Wiem, że wielu z Was ta wiadomość ucieszy
Ponownie hotel przygotował specjalne ceny dla uczestników konferencji, za co jeszcze raz bardzo dziękujemy 💖

Bądźcie z nami 10 stycznia, ponieważ dla pierwszych kupujących przygotowaliśmy bilety w opcji cenowej FIRST MINUTE, a wśród tych, którzy kupią bilety do 15 stycznia rozlosujemy nagrody niespodzianki 💞

Zaszufladkowano do kategorii Aktualności, Konferencje | Możliwość komentowania 10 stycznia ruszamy ze sprzedażą biletów na marcową IV Konferencję 2019 ! została wyłączona

Dorzucamy do marcowej IV Konferencji 2019 sobotni dzień warsztatowy !

Czy wiecie, że…..?
W sobotę 23 marca, a więc tuż przed konferencyjną niedzielą, przygotowujemy dla Was dzień warsztatowo-konsultacyjny?
Tak więc, siłą rzeczy znowu zrobiło nam się weekendowe spotkanie rodziców dzieci z Zespołem Aspergera! 💞

Wśród tematów 2-godzinnych zamkniętych warsztatów dla par, między innymi:
– „My dwoje z Asem w tle – jak być blisko w relacji obciążonej permanentnym stresem?”
– „Pasja jako metoda na życie czy przeżycie?”, Marek Stankiewicz
– „Seksualność i trudny okres dojrzewania dzieci z Zespołem Aspergera”
 który poprowadzi Krzysztof, autor bloga Asperger i życie z zespołem Aspergera

A także – możliwość indywidualnych konsultacji

Wszystkie informacje o warsztatach oraz o konferencji jeszcze w styczniu!
Sprzedaż biletów ruszy również w styczniu – obserwujcie nas i nie przegapcie oferty FIRST MINUTE na bilety rodzinne
Do zobaczenia

Zaszufladkowano do kategorii Aktualności, Konferencje | Możliwość komentowania Dorzucamy do marcowej IV Konferencji 2019 sobotni dzień warsztatowy ! została wyłączona

Gość specjalny podczas marcowej IV Konferencji 2019

Cały czas dopinamy ostatnie szczegóły naszej marcowej konferencji, ale już dziś możemy zdradzić, że po raz kolejny robimy ukłon w stronę tatusiów i mężów!
I to taki bardzo duży ukłon
Podczas tej konferencji będzie z nami wyjątkowy GOŚĆ SPECJALNY, wyjątkowy ojciec wyjątkowego dziecka. Z różnych powodów nie możemy jeszcze zdradzić kim jest owy mąż i ojciec, ale na pewno możemy zdradzić temat jego prelekcji.

„DLACZEGO MĘŻCZYZNOM JEST TRUDNIEJ? NA CZYM POLEGA PARADOKS STAWIANYCH IM OCZEKIWAŃ? – Czy w dzisiejszym świecie może być on postrzegany jako silny i męski, będąc równocześnie odważnym w okazywaniu swoich emocji, słabości i miłości?”

Będzie to wykład o roli ojca i męża w życiu rodziny z niepełnosprawnością dziecka. Czy odwaga w byciu ojcem „wyjątkowego dziecka” umniejsza jego wartość jako „pełnowartościowego mężczyzny”?
Nasz gość ze swojej perspektywy opowie o wyzwaniach z jakimi mierzą się ojcowie dzieci niepełnosprawnych oraz o swoich sposobach radzenia sobie z nimi.
A my podejmiemy próbę odpowiedzi na pytanie jaka jest wartość związku i rodzicielstwa „z niepełnosprawnością dziecka w tle”.

Już dziś serdecznie zapraszamy nie tylko Panów!
Jesteśmy pewni, że te wykład będzie dla nas wszystkich ogromnym przeżyciem.
p.s.
i trochę wspomnień wrześniowego wystąpienia „Trzech Tenorów”

Zaszufladkowano do kategorii Aktualności, Konferencje | Możliwość komentowania Gość specjalny podczas marcowej IV Konferencji 2019 została wyłączona

Podsumowanie roku 2018

Rok 2018 powoli wybija ostatnie godziny, a my w Fundacji Aleklasa sięgamy pamięcią wstecz, by podsumować pierwsze 6 miesięcy naszego istnienia. Nie będzie chyba nadużyciem jeśli powiemy, że jesteśmy dumni z tego co udało nam się przez ten krótki czas osiągnąć!
Przede wszystkim wspaniała wrześniowa konferencja „Szkoła z Zespołem Aspergera” – cudowne 2 dni, które połączyły nas wszystkich w poczuciu, że gdy działamy razem, a przede wszystkim, gdy się wspieramy, jest po prostu łatwiej. Jednak fakt, że podczas naszych konferencji tworzy się tak wyjątkowa atmosfera nie jest jedynie naszą zasługą, dlatego podziękowania należą się głównie wszystkim uczestnikom, którzy odważyli się otworzyć i wspólnie przeżywać swoje emocje. I właśnie dla Was, kochani rodzice, planujemy już kolejną, marcową konferencję Tylko i wyłącznie dzięki Waszemu wsparciu i zachęcaniu nas do dalszego działania! Tak więc działamy
Te mijające pół roku to także warsztaty dla rodziców współorganizowane przez Asperger i życie z zespołem Aspergera. Były to za każdym razem pełne emocji spotkania, które zawsze dawały początek czemuś nowemu.. Za to także bardzo dziękujemy!

To kilkutygodniowy „Kurs redukcji stresu dla rodziców dzieci z ZA”, który udało się zorganizować dzięki otrzymanemu dofinansowaniu ze środków FIO – Mazowsze Lokalnie 💖
To akcja „Powiedz nam o zainteresowaniach swojego Asa” i wysłane przed świętami prezenty niespodzianki do wspaniałych dzieciaków Nic nie jest więcej warte niż uśmiech i szczęście dziecka! 💖

To także zbliżający się „Sylwestrowy makijaż od wyjątkowej wizażystki” – akcja, dzięki której wspieramy wspaniałą 14-letnią Agnieszkę z ZA, która marzy, by swoją przyszłość związać ze stylizacją i wizażem.

Kochani, przez pół roku udało nam się zrobić tak wiele, zawsze przy Waszym wsparciu i dobrych myślach 💞 Mamy nadzieję, że będziecie z nami w nadchodzącym 2019 roku i nieustannie będziecie wspierać nas w naszych działaniach dla dobra dzieci z ZA i ich rodzin.

To właśnie dla Was tak się staramy i mamy nadzieję, nie, nie mamy nadzieję, WIEMY, że będziemy się starać jeszcze bardziej! Bądźcie z nami w 2019 roku! A my oczywiście dziękujemy za mijające sześć miesięcy 2018 roku

Zaszufladkowano do kategorii Aktualności | Możliwość komentowania Podsumowanie roku 2018 została wyłączona

Upominki od fundacji :)

Nic tak nie cieszy jak uśmiech i radość dziecka!
Dziękujemy za przesłanie zdjęć i cieszymy się, że upominki dotarły jeszcze przed Wigilią 🙂

Zaszufladkowano do kategorii Aktualności | Możliwość komentowania Upominki od fundacji :) została wyłączona

Wesołych Świąt 2018

Zaszufladkowano do kategorii Aktualności | Możliwość komentowania Wesołych Świąt 2018 została wyłączona

W ramach wzajemnego wspierania między organizacjami działającymi na rzecz osób z ASD zamieszczamy informację o konferencji Fundacji Synapsis.

Autyzm bez lęku- Strategie redukowania stresu i lęku w życiu osób z ASD
17-18 listopada 2018  „Jako osoby dorosłe z zespołem Aspergera w którymś momencie życia będziecie się prawdopodobnie zmagać z lękiem, a być może będzie on wam towarzyszył przez cały czas. Nie oznacza to, że nie możecie prowadzić normalnego i zdrowego trybu życia, czy też, jeśli wolicie, normalnego i niezdrowego trybu życia”– pisze w swojej książce „ Seks, prochy i zespół Aspergera. Przewodnik po dorosłości dla osób z zespołem Aspergera” Luke Jackson.

Zaszufladkowano do kategorii Aktualności, Konferencje innych organizacji | Możliwość komentowania Konferencja Synapsis – Autyzm bez lęku- Strategie redukowania stresu i lęku w życiu osób z ASD 17-18 listopada 2018 została wyłączona